Görögország a gyroson túl !
2017. március 23. írta: FastFood Spy

Görögország a gyroson túl !

Mi jut az eszünkbe mikor a görög gasztronómia jön szóba ?

Valószínűnek tartom, hogy az emberek 90% a gyrost fogja mondani első helyen . Azonban véleményem szerint van egy sokak számára ugyan ismeretlen, de annál finomabb görög étel. A mai rovatban ezzel az ételel fogunk foglalkozni, ez pedig nem más mint a : Souvlaki

Honnan ered a Souvlaki ?

A nyárson készített kebab szerű recept már az ókori Görögországban is létezett az Archaic időszakban, és már akkor nagy kedvencnek számított: a legkorábbi említéseket Homérosz teszi róla.Később, a bizánci időszakban, további hivatkozások örökítették meg, hogy utcai árusok árulták a “szuvlakiát” pitában Kostantinápolyban. Az első szuvlaki boltok 1951-ben, Livadiában nyíltak meg Görögországban, melyek “suvlakia”-t árultak egy nyársra húzva, forgatva sütött gyrosszal.

Felszolgálhatják a nyárson, hogy könnyen lehessen kézzel enni, pitában, hogy szendvicsként fogyaszthassuk különböző szószokkal, feltétekkel, avagy tányéron, legtöbbször sült krumplival.

A pitába !!

Ez a fogás souvlaki húsból áll, melyet karikára vágott paradicsommal, hagymával tálalnak, tzatziki szósszal, lágyan egy pitába göngyölve. Amikor csirke húst használnak a disznó helyett, a tzatzikit és a hagymát helyettesítik egy különleges szósszal és salátalevelekkel hogy összepasszoljanak az ízek.

Az éhesebb vevők néha dupla pitába csomagoltatják (diplopito), vagy dupla tölteléket kérnek (dikalamo).Péládul Thesszalonikiben az árusok szendvicsként kezelik a pitába tekert Souvlakit.Azonban hasonlóan a Subways-hez, a vásárlónak kell megmondania hogy a megfelelő módon sütött hús mellé milyen alapanyagokat kér még a szendvicsébe.

Souvlaki vagy Kalamaki ?

A kalamaki (kis nád) a szuvlaki szinonímája, melyet Athénban használnak, azért, hogy megkülönböztessék a többi szuvlakitól. A kalamaki-hoz a húst kb 2.5 centiméteres kis kockákra vágják, melyet egy estére bepácolnak olívaolajba, citromlébe, meg különböző zöld fűszerekbe, mint pl. oregánó vagy kakukkfű. Ezután a húsokat fa pálcikákra (a kis nádakra) húzzák, melyeket faszén fölött sütnek át, megsózva, megborsozva.

A szóhasználat Thessalonikiben és Görögország legtöbb északi részén eltérő, ott sosem használják a kalamaki szót a hagyományos souvlakira; a szóbeszéd úgy tartja, hogy ha egy athéni vagy déli görög meglátogatja Thessalonikit és kalamakit kér, akkor csak egy szívószálat fog kapni (amit szintén kalamakinak hívnak).

Amennyiben kellőképpen megéheztél, Budapesten ezeken a helyeken tudod megkóstolni:

 

Gyros Kerkyra Görög Ételbár

Dionysos Taverna

Gyradiko Estia

 

Kellemes időtöltést, jóétvágyat !!

 

FastFood Spy

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kajafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3412364919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása