Cannoli - Szicília büszkesége
Figyelem!!
Nem tévesztendő össze a cannelloni-val, ugyan a szavak írott formája minimálisan hasonlítanak, de teljesen más a jelentésük. A cannelloni, az egy cső alakú tészta, míg a cannoli egy olasz édesség.
Ebben a cikkben, mi a cannoli egy mini verziójával fogunk foglalkozni, mert szerintünk étvágygerjesztőbb a kinézete:
A cannoli története:
Számos elmélet látott már napvilágot származásáról kapcsolatban. Az egyik elmélet szerint egy római receptet fejlesztettek tovább a szicíliai lakosok, míg egy másik feltevés szerint a szicíliai arab uralom ideje alatt készítették el először ezt az édességet.
Sokféleképpen elkészíthetjük, de az eredeti canolli mindig tartalmaz ricottát. Manapság már a mascarpone is megfelelő alapanyag hozzá, de sokan a lehető legolcsóbb megoldást szokták választani ahol a töltelék az a puding, cukor, a tej és a kukoricakeményítő.
Hozzávalók (48 db)
Tésztához:
- 300 g liszt
- 1 kanál kristálycukor
- 1 teáskanál kakaó por
- 1/2 táskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1/2 teáskanál só
- 56-60g olvasztott vaj
- 1 nagyobb tojás fehérje
- 100ml almalé
- 40-50ml borecet (pl. aszú)
Töltelékhez:
-55g porcukor
-350g ricotta
-225g mascarpone
-60g csokichips
Díszítés terén elengedhetjük fantáziánkat, a reszelt csokitól a gumicukorig szinte bármi illik hozzá.
A csészék elkészítése:
1. A lisztet, sót, kakaót, szerecsendiót, cukrot és a fahéjat ==> 1 tálban összekeverjük
2. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a tojásfehérjét és összekeverjük az eddigi alapanyagokkal
3. Keverjük össze egy másik tálban az almalevet a borecettel, majd a tészta gyúrása közben adjuk hozzá lassan a tésztához
4. 1 órát állni hagyjuk a hűtőben
5. 50 perc körül előmelegíthetjük a sütőt
6. A tésztát kinyújtuk kb. 3-4mm vastagságúra és akár egy pogácsa szaggatóval köröket vágunk belőle
7. A kivágott tésztákat tegyük egy muffin formába, ügyeljünk rá hogy a formák alját mindenhol elérje a tészta
8. Az előmelegített sütőben aranysárgára sütjük (kb 10 perc) 200 fokon
A töltelék elkészítése:
1. Egy keverő tálban lehetőleg szilikon spatulával keverjük össze a mascarpone-t és a ricotta-t
2. Hozzáadjuk a porcukrot és az összemorzsolt csokichipset
3. 30 percig állni hagyjuk
4. 30 perc után a tölteléket egy habzsákba tesszük és megtöltjük a kisült tésztát
A készre sütött tésztákba célszerű közvetlenül fogyasztás előtt beletölteni a tölteléket, mert ha tartós ideig van benne a töltelék, akkor a tészta nem lesz ropogós, felszívja magát.
Jó étvágyat kíván:
FastFood Spy csapata