Kenyérlángos ? Langalló ? Pompos ? Teljesen mindegy, hogyan hívjuk, a végeredmény mindig ugyan az...
Vagy mégsem ???
Egy kicsit jobban belemerülve a pompos világába, azt véltem felfedezni, hogy az ország különböző szegleteiben más-más fajtáját fogyasztják. Ma elhoztam egy , a gyerekkoromban megismert változatát:Iváncsai Pompos
Hozzávalók:
Tésztához:
80 dkg liszt
1 tojás
1 dl olaj
1 kefír
1 csomag élesztő
Töltelékhez:
25dkg kolbász
25dkg füstölt kolozsvári szalonna
20 dkg füstölt sonka
Elkészítése:
Egy keverőtálba kiöntjük a tésztához szükséges alapanyagokat, majd összegyúrjuk.
Összegyúrás után a tésztát 6 részre vágjuk, majd egyenként újra, gombóccá gyúrjuk.
Ezt a 6 gombóc tésztát egyenként lapokra nyújtjuk, majd egy 25 dkg-os margarint habosra keverünk 2 kis kanál sóval és rákenjük 3 tésztalapra, ettől lesz zsíros a tésztája. A maradék 3 lapból pedig mindegyik margarinos tésztára egy lapot teszünk, így 3 különálló tésztarúdat kapunk.
Töltelék elkészítése:
A füstölt kolozsvári szalonnát és a füstölt sonkát apró kockára vágjuk és fedő alatti edényben forrástól számított fél óráig pároljuk. Ekkor beletesszük a szintén apróra kockázott kolbászt és együtt pároljuk még tíz percig. Utána leszűrjük, és meg kell várni, amíg teljesen langyos nem lesz.
A tölteléket rátesszük a tésztára, majd feltekerjük kalács formára,valamint sütés előtt 30 percet javasolt még pihentetni. 175-180 fokon , 50 percig sütjük.
A józan ész azt diktálja, hogy ha elkészült, hagyjuk rendesen kihűlni, de ha iváncsai pomposról van szó, még a hasfájás sem nagy ár.
Amennyiben szeretnétek eredeti iváncsai kezek által készített pompost kóstolni, a közsségi rendezvényeken biztosan tudtok vásárolni !
Sikeres sütögetést, Jótétvágyat !
FastFood Spy