Pompás Pompos - A kenyérlángos új verziója !
2017. március 31. írta: FastFood Spy

Pompás Pompos - A kenyérlángos új verziója !

Kenyérlángos ? Langalló ? Pompos ? Teljesen mindegy, hogyan hívjuk, a végeredmény mindig ugyan az...

Vagy mégsem ???

Egy kicsit jobban belemerülve a pompos világába, azt véltem felfedezni, hogy az ország különböző szegleteiben más-más fajtáját fogyasztják. Ma elhoztam egy , a gyerekkoromban megismert változatát:Iváncsai Pompos

 

Hozzávalók:

Tésztához:

80 dkg liszt

1 tojás

1 dl olaj

1 kefír

1 csomag élesztő

Töltelékhez:

25dkg kolbász

25dkg füstölt kolozsvári szalonna

20 dkg füstölt sonka

Elkészítése:

Egy keverőtálba kiöntjük a tésztához szükséges alapanyagokat, majd összegyúrjuk.

Összegyúrás után a tésztát 6 részre vágjuk, majd egyenként újra, gombóccá gyúrjuk. 

 

Ezt a 6 gombóc tésztát egyenként lapokra nyújtjuk, majd egy 25 dkg-os margarint habosra keverünk 2 kis kanál sóval és rákenjük 3 tésztalapra, ettől lesz zsíros a tésztája. A maradék 3 lapból pedig mindegyik margarinos tésztára egy lapot teszünk, így 3 különálló tésztarúdat kapunk.

Töltelék elkészítése:

A füstölt kolozsvári szalonnát és a füstölt sonkát apró kockára vágjuk és fedő alatti edényben forrástól számított fél óráig pároljuk. Ekkor beletesszük a szintén apróra kockázott kolbászt és együtt pároljuk még tíz percig. Utána leszűrjük, és meg kell várni, amíg teljesen langyos nem lesz.

A tölteléket rátesszük a tésztára, majd feltekerjük kalács formára,valamint sütés előtt 30 percet javasolt még pihentetni. 175-180 fokon , 50 percig sütjük.

A józan ész azt diktálja, hogy ha elkészült, hagyjuk rendesen kihűlni, de ha iváncsai pomposról van szó, még a hasfájás sem nagy ár.

Amennyiben szeretnétek eredeti iváncsai kezek által készített pompost kóstolni, a közsségi rendezvényeken biztosan tudtok vásárolni !

 

Sikeres sütögetést, Jótétvágyat !

 

FastFood Spy

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kajafigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7312389161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása